Ελληνικά Παιχνίδια του τότε...για πάντα!

 Όλοι μας, μικροί, μεγάλοι που υπήρξαν μικροί και μεγάλοι που παραμένουν μικροί έχουμε παρασυρθεί από τη μαγεία του παιχνιδιού και έτσι γράφτηκε αυτό το άρθρο, για να σημειωθούν διαχρονικά αγαπημένοι, ιδιαίτεροι και πρωτοπόροι έλληνες δημιουργοί παιχνιδιών.

Μπαίνοντας στον μεγάλο αυτό μικρόκοσμο, με ένα πλαστικό στρατιωτάκι, ένα τσίγκινο αυτοκίνητο, ένα ξύλινο καραβάκι ή μια κουρδιστή φιγούρα!

-Στρατιωτάκια: Μικρά ανθρωπάκια, ύψους 5-7 εκατοστών, με εντυπωσιακές ενδυμασίες - συνήθως στρατιωτικές. Πλαστικά, μολυβένια, ακόμη και χάρτινα, ελληνικής ή ξένης κατασκευής υπάρχουν σε βιτρίνες στοιχισμένα ανά κατηγορία ή διάσπαρτα ταλαιπωρημένα χωρίς κράνος ή χέρι ως ''τραυματίες πολέμου από την μάχη του παιχνιδιού''!Τα ''ΠΑΛ'' του Φώτη Παπαδημήτριου, την δεκαετία του 1950 έβαλαν τη βάση για το κλασικό πλαστικό ελληνικό στρατιωτάκι και ο Δημήτρης Μαράτος ως άξιος συνεχιστής έφτιαξε το 1960 τα ''ΑΘΗΝΑ''. Αρκετοί λαϊκοί ανώνυμοι και επώνυμοι καλλιτέχνες καθόλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα άφησαν το δικό τους στίγμα με μολυβένια στρατιωτάκια. Ανάμεσα τους ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, ο ιδιαίτερος Γιώργος Εμμανουηλίδης και ο μαθητής αυτού, Καλημέρης. 

(α) Αξιωματικός Βαλκανικών Πολέμων ''ΠΑΛ'' (β) Έφιππος Αξιωματικός Θερινή Στολή ''ΑΘΗΝΑ''

(γ) Μέγας Αλέξανδρος του Γ.Εμμανουηλίδη (δ) Στρατιώτης Βαλκανικών Πολέμων, Ανώνυμος Λαϊκός Καλλιτέχνης 

(ε) Εύζωνας του Α. Αλεξανδράκη (στ) Έφεδρος Σμηνίτης σε θέση ''παρουσιάστε'' του Καλημέρη.

(α)(β)  (γ) (δ)

(ε)(στ)

-Αυτοκινητάκια και κουρδιστές φιγούρες: Πολύχρωμα λιθόγραφα με ζωηρά συνήθως χρώματα πάνω σε επιδέξια τροποποιημένες κονσέρβες! Όμορφα σχέδια πρωτότυπα ή εμπνευσμένα από ιαπωνικά, γερμανικά και αμερικανικά παιχνίδια της δεκαετίας του 1950 με 1970. Αγωνιστικά αυτοκινητάκια, λιμουζίνες, φορτηγά, χορευτές, ζωάκια και άλλα, κατασκευάσαν διάφοροι παιχνιδοποιοί της εποχής, όπως ο Ανανίας Ανανιάδης, Ο Νικολαΐδης, η ΕΛΒΙΠ και ο Γεράσιμος Πρίφτης. 

(α)Λεωφορείο του Α.Ανανιάδη (β) Καμηλοπάρδαλη του Α.Ανανιάδη (γ) ο Χορευτής Σαμπράκος του Α. Ανανιάδη (δ) Ασθενοφόρο Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου του Νικολαΐδη (ε) Αγωνιστικό Αυτοκίνητο Ράλλυ Ακρόπολις του Γ. Πρίφτη

(α)(β) (γ)  

(δ)  (ε)

-Καραβάκια: Ξύλινα σκαλιστά πολεμικά κυρίως καραβάκια βαμμένα στο χέρι! Κάποια πιο λεπτομερή και ακριβέστερα αντίγραφα πολεμικών πλοίων και κάποια σε πιο ελεύθερη απόδοση. Πανέμορφα μόνα τους ή διακοσμημένα με τα ναυτάκια της ''ΠΑΛ'' ή της ''ΑΘΗΝΑ''.

(α) Ξύλινο καραβάκι από την Τήνο του Παναγιώτη Βασιλά με ναυτάκια της ''ΠΑΛ'' (β) Θωρηκτό Αβέρωφ ανώνυμου λαϊκού καλλιτέχνη 

(α)  (β)

Σήμερα δυστυχώς στον ''αποστειρωμένο', ηλεκτρονικό και διαδικτυακό κόσμο, τα παιχνίδια αυτά θα θεωρούνταν πλήρως και αυστηρώς ακατάλληλα! Λείπει η αίσθηση της αφής και η εντελώς απαραίτητη ''θλίψη'' της φθοράς του ταλαιπωρημένου παιχνιδιού, που κρύβει όμως κι όλη τη μαγεία! Μικρά κομματάκια, ανθυγιεινά υλικά και ακατάλληλη θεματική, που όμως απεικόνιζαν ακριβώς τον κόσμο και την εποχή τους. Ευτυχώς διασώζονται πολλά παιχνίδια του παρελθόντος ώστε να διατηρηθεί αυτή η άλλη εποχή!

Το site χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του site συμφωνείτε με την παρούσα χρήση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδω